Hönan eller ägget?

Fortsätter på spåret från IPCC-rapporten som handlade om en mer effektiv markanvändning genom ökad plantbaserad kost. Något som verkligen påverkar oss i Sverige då vi globalt har en väldigt hög köttkonsumtion. Dock finns det goda möjligheter för oss att succesivt byta våra ohållbara matvanor då vi har lyxen att ha många varierande och bättre alternativ på marknaden och en övergripande god ekonomi som har råd med bättre mat (sedan vill jag bestämt hävda att plantbaserat i stor utsträckning är billigare än kött, men givetvis beror detta på hur du väljer att äta istället). 
 
Ibland kan marknadsekonomi tyckas vara lite "hönan eller ägget". Ska butikerna komma med nytt utbud på något inte konsumenter vet att de efterfrågar? Såhär brukar det nämligen låta:
 
Konsumenten: Mitt val (dvs vart jag väljer att lägga mina pengar eller om jag väljer att be företagen om alternativ) gör ingen skillnad.
Butiken: Konsumenterna efterfrågar inte detta. 
 
Här imellan finns marknaden. Marknaden är alla konsumenter som kollektivt börjar fråga efter alternativ och "röstar" vid varje köp med sina slantar om vilken typ av utbud de vill ha. Detta hör butiken och börjar därmed anpassa utbudet. Och vi kan redan se det med en explotion av plant-baserade alternativ (annat var det när jag var liten och, istället för den härliga korv med bröd delux Bea pratade om, blev serverad korvbröd med ketchup).
 
Nu till dagens "take action", något du konkret kan göra för att vara en del av den omställning som måste ske.
 
1. Välj med plånboken, testa något nytt och växtbaserat. Och om du inte vill gå all in på växterna just idag, tänk i varje fall mindre kött och alltid ekologiskt. Om du redan äter all plant-based, kan du bjuda över en vän som är förtjust i kött och bjuda hen på en av dina favoriträtter.
 
2. Kontakta matbutikerna och be om förändring. Jag har mailat följande med dessa texter. Så Copy paste och skicka iväg. Tar max några minuter av din dag.
 
 
Hej Coop/Ica,

Ny IPCC-rapport har nyligen släppts som menar att vi måste minska vår köttkonsumtion drastiskt för att ha en möjlighet att klara 1,5 graders målet. Och en annan IPCC-rapport (m.fl.) hävdar att vid 2 grader kommer hela ekonomin rasa. Inklusive den verksamhet Coop/Ica bedriver.

Har ni någon strategi för att minska er försäljning av kött (framförallt det som inte är producerat på ett hållbart sätt), etc. genom att öka kostnaden för kött proportionerligt mot den verkliga kostnaden eller bojkotta viss typ av kött till förmån för klimatet?

Ni har en uppenbart miljöinriktad nisch på verksamheten och frågan bör vara av relevans för er.

Tacksam för svar! 

Vänliga hälsningar,
 
Kontakta Axfood här (Willys, Hemköp, Mat.se, m.fl) 
 
Ny IPCC-rapport menar att köttkonsumtionen måste minska drastiskt för att ha en möjlighet att klara 1,5 graders målet. Flera andra rapporter hävdar att vid 2 grader kommer hela ekonomin rasa. Inklusive den verksamhet Axfood bedriver.
 
Då ni gärna profilerar er som klimatmedvetna föreslås en strategi för minskad icke-hållbar köttförsäljning. Etc. genom att öka kostnaden för kött proportionerligt mot den verkliga kostnaden samt bojkotta viss typ av kött till förmån för klimatet.
 
Vänligen,

 
Än har Coops hållbarhetsansvarige svarat och den raden som stack ut, och dessutom bekräftar mina tankar kring detta, är följande:
 
"Vi är väl medvetna om vad vi måste nå fram till i konsumtion och där Coops ledning ser samma sak men där kundernas egen vilja och önskemål inte är det samma som de konsumtionsmål som bör sättas."
 
Det är dags att börja agera och ta vårt ansvar, tillsammans, som konsumenter! 
 
 Foto: Planet Values
 
Gårdagens leftover-middag, en spansk omelett i ugn med spenat som hunnit bli lite mjuk, ägg jag normalt sett inte har hemma, ekologisk potatis, en överbliven bit zucchini, sista klyftorna vitlök och massa örter från balkongen (vilka är en gåvor från människor med trädgårdar).  
Mat, Take Action | |
Upp