Zero Waste Hierarchy

Foto: Planet Values
 
Tänkte skriva om något helt annat idag. Men istället förankrar jag inlägget i min egen tisdag, en helt vanlig dag i mitt liv.
 
"Zero Waste Hierarchy" finns i flertalet varianter. Vanligast är de tre R:en (Reduce, Reuse, Recycle). I denna trappa har jag bortsett från det som är under Recycle (and/or Rot), dvs Recovery (energiåtervinning), Residual Management (behandlat innan det går till avfall) och Landfill (dvs rent avfall, hushållssopor kanske vi svenskar känner till detta som). Det finns massor att läsa om detta. Googla gärna om det är nytt för dig.
 
Tänkte idag fokusera på Repair (laga). Min cykel har bråkat med mig ett tag nu och idag gav kedjan upp helt trots att min far var här i helgen och hjälpte mig spänna några skruvar på den. Letade upp en cykelhandel (och verkstad) på väg till jobbet, som var öppen trots sommartider, för att lämna in cykeln där. När jag slutat kunde jag lätt gå förbi och hämta en fullt fungerande cykel igen. Dessutom gick min halskedja sönder idag. Jag tycker mycket om halsbandet och drog fram en pincett och ett passande verktyg samt lite superlim. Förhoppningsvis klarar sig halsbandet ett tag till från nu. 
 
Generellt har jag senaste åren blivit betydligt bättre på att ta hand om vad jag har. Ofta samlar jag en liten lista med arbete. Kläder och textilier som behöver några stygn, smycken som gått sönder, lampor som ska lagas, sminkborstar som ska limmas, lister som ska silikonas, skor som ska limmas och tvättas - ni förstår poängen. Sedan tar jag mig någon timma att laga och fixa detta. Det är otroligt tillfredsställande och jag känner mig som rena rama Ernst under tiden. Det blir liksom en mysig aktivitet. Och för det som inte jag kan laga får man ta sig tid att lämna till någon som kan.
 
Det är lätt att glömma ta hand om sina saker i det slit och släng-samhälle vi lever i idag. Då det  många gånger inte kostar skjortan att ersätta något som är trasigt (med det är fortfarande en kostnad). Men det finns ett enormt värde att ta hand om det vi har. En av mina större insikter är verkligen att undvika att köpa plastprodukter där det finns alternativ (etc. städredskap, köksredskap m.m.), framförallt då trasig plast är oftast svårare att laga. Dessutom tycker jag plast estetiskt ser väldigt ocharmigt ut, utöver att det är producerat av fossil. Med det sagt äger jag idag en del plastprodukter, sånt jag fått men även  några ikea-köp till min första lägenhet. Men när något i plast går sönder/är helt utnött, då hamnar det i plaståtervinningen och efter det hittar jag ersättning i ett mer hållbart material om det är något jag använder i vardagen. 
 
Vet du inte hur du fixar saker, här är några tips:
  • Testa, det kanske inte blir perfekt men man lär sig
  • Google och youtube, någon där ute vet oftast hur du ska göra
  • Fråga en händig person i din närhet om tips eller hjälp
  • Lämna in till någon professionell (omklackning av skor och större reparationer av cykeln etc.)
 
Utöver att laga saker har jag idag även slängt ihop en isglass:
- Kört vattenmelon, lime (inklusive fruktkött) och mynta från balkongen i mixern. Frys. Ät. Njut.
Hållbar vardag, Mat | Cirkulär Ekonomi, Isglass, Zero Waste | |
Upp