Badskumt, detektiv i ditt eget badrum

Foto: Planet Values 
 
Nog för att jag alltid haft ett visst intresse av skönhet och hudvård under en lång period i mitt liv då jag levt hela mitt liv med ständiga hudproblem. Men för drygt 4 år sedan fick jag ett helt nytt perspektiv på produkterna i badrummet efter att ha läst Badskumt : Gifterna som gör dig ren fräsch och snygg (länken går till storytel, även denna plattform en ny form av "delningsekonomi"/digitalt bibliotek som är genialt, ett litet sidospår). För att skapa en bild av innehållet, här är inledningen i boken:
 
"För en tid sedan köpte jag ett nytt cerat. Oliv Naturell, läppbalsam med ekologisk jungfruolja stod det med gröna sirliga bokstäver. Toppen, tänkte jag, det verkar både hälsosamt och miljövänligt. Väl hemma tittade jag lite närmare på innehållsförteckningen. Ett tjugotal obegripliga namn och överst står petrolatum. Det låter inte som olivolja, tänkte jag och började se mig omkring i hemmet. Vi har det i garaget och använder det till att smörja cykelkedjan eller bilmotorn. Knappast så nyttigt att ha på läpparna och kanske dessutom slicka i sig. Jag tittade vidare i badrummet. Vad var det i tvålen, schampot, balsamen, hårfärgen och tandkrämen? Jag upptäckte då att det naturliga mjällschampot med entjära till största delen bestod av hudirriterande skummedel. Den flytande handtvålen med honung saknade honung men innehöll parabener som misstänks kunna spöka med hormonerna. Tandkrämen innehöll ett medel som kan ge blåsor i munnen och ett annat som förgiftar fiskar. Jag kände mig som en grundlurad konsument och en dålig miljövän."
 
Sedan dess har jag under en längre period fasat ut både användadet av produkter jag alltid hade hemma tidigare (rakgel, bodyscrubs, sminkborttagning och dylikt), fasat ut mitt shampoo-användade till ytterst små nivåer (storleken av en ärta) ca 1 gång i veckan samt ersatt produkter jag tidigare handlat på dagligvaruhandeln mot tvålar, deo, tandkräm, mascara bl.a. med färre och fler ekologiska ingredienser. Har fler DIY (do it yourself) "produkter" än tidigare, vilka dessutom är billigare och funderar i större utsträckning på förpackningar idag.
 
Balsam använder jag fortfarande i längderna när jag duschar och har tyckt om Maria Nilas produkter då de är snälla mot mitt hår. Dock är dessa produkter inte ekologiska men veganska (inte testade på djur samt innehåller inget från djur), fria från flera av dessa skumma ämnen (sulfater och parabener) och relativt närproducerat. Men, det senaste jag gjorde var att fynda en eko-refill paket balsam under en rea från Björn Axén som jag sedan kunde fylla på i min Maria Nila förpackning. Enligt Björn Axén innehåller refill paketet bara 20% av mängden plast från orginalförpackningen i hårdplast av samma storlek. Dessutom känner jag ingen skillnad på balsamet (även detta något av en semi-premium produkt) och blev en win för mitt bankkonto och miljön ur flera aspekter. Känner mig dessutom lite extra nöjd. Det finns så många aspekter som man kan göra lite bättre än man tidigare gjort. Vi får se vad nästa steg blir i min hårvårds-resa.
Hållbar vardag | Livsstil, Zero Waste | |
Upp